דילוג לתוכן

השוואה קלינית של 3 מכשירים המובילים בעולם להסרת שיער

ישנם כמה מחקרים קליניים המשווים את היעילות של מערכות להסרת שיער באותו מטופל. מחקר זה בוחן את היעילות של שלוש מערכות המתקדמות ביותר להסרת שיער על מספר מטופלים. שיטת המחקר: המחקר הינו פרוספקטיבי השוואתי, 10 מטופלים השתתפו במחקר בו הם עברו טיפול של שיער לא רצוי באיזור הגב או הירך. הנבדקים היו בעלי סוג עור  I-III, בגילאי 18-55. כולם טופלו בשני טיפולים עם 3 מכשירים שונים: מכשיר – 1STARLUX  של PALOMAR עם ידית בתחום האדום (LUX Rs), ואותו מכשיר של PALOMAR עם ידית בתחום הצהוב (LUX Y), מכשיר 2 – Lightsheer דיודת לייזר 810 ננומטר, מכשיר 3 – Gentlelase  אלכסנדרייט לייזר 755 ננומטר. לכל מכשיר הקצו איזור טיפול סה"כ 4 איזורי טיפול ( שניים של הסטארלוקס עם שתי ידיות שונות, אחת ללייטשיר ואחת לג'נטללייס). כל איזור נבחן באמצעות פרמטרים מקובלים לקביעת הפחתת שיער. כמו כן נבחר איזור בקרה שלא טופל. כל איזור טיפול נבדק עם מערכת מצלמות ומחשב לחישוב כמות שיער לאחר חודש, 3 חודשים ולאחר 6 חודשים מתום הטיפול השני. כמו כן צויינו תופעות לוואי ורגישות לכאב.
תוצאות: הערכה בתצלומים לאחר חודש,  3 חודשים, ו 6 חודשים גילתה ירידה משמעותית בכמות שיער (כ – 50% ( וכיסוי שיער (כ – 55%). בשערות שנותרו לאחר שני טיפולים, אין הבדל סטטיסטי באורך השיער או בקוטר. כמו כן לא היה הבדל סטטיסטי ביעילות בין ארבעת מכשירי האור השונים. תופעות לוואי מינימאליות שחלפו מהר צויינו בכל המכשירים. לייזר אלכסנדריט הראה את מדדי כאב הגבוהים ביותר.
מסקנה: למרות שהסרת שיער עם מכשירים אילו, כצפוי, יעילה מאוד, טיפול במכשירים מבוססי אור יכול לגרום פחות כאב, ועדיין מראה אותן תוצאות כמו מערכות לייזר.


מבוא
הסרת שיער בלייזר ומכשירים מבוססי אור היא הליך טיפולי המבוצע במגוון קליניקות ומרפאות.
לייזרים כגון אלכסנדריט ודיודה 810 ננומטר, יעילים ובטיחותיים בד"כ באותה מידה. מכשירים המבוססים על קרן אור (IPL) דווחו גם הם כיעילים ובטיחותיים להסרת שיער. קיימים מחקרים מעטים שמשווים את התוצאות ארוכות הטווח של לייזרים לעומת מכשירים מבוססי אור. מחקר זה עוסק בהשוואה קלינית פוטנציאלית של 3 מכשירים להסרת שיער. מידע על כמות שיער, קוטר שיער, אורך שיער, כיסוי שיער ושיעור הצמיחה נאספו באמצעות צילום דיגיטלי וניתוח מחשב. תופעות לוואי וחוות דעת של מטופלים גם כן תועדו.


שיטת המחקר
המחקר נערך בין אוגוסט 2004 למאי 2005. 10 מטופלים נכללו במחקר. הקריטריונים לקבלה היו גילאי 18-55 בעלי סוג עור I-III עם שיער כהה ברגליים או בגב. קריטריוני פסילה למחקר היו הריון, שימוש בתרופה נוגדת קרישה, סוכרת, היסטוריה של היווצרות קלואיד, שימוש לאחרונה ברטינואיד, מחלת עור פעילה באזור הטיפול או מחלה קשה. מועמדים אשר ביצעו בעבר הסרת שיער באזורי הטיפול נפסלו גם כן. פרופיל הנבדקים מופיעה בטבלה הבאה:

ארבעת המערכות נבדקו. הפרמטרים בכל אחד מהמכשירים מבחינת עוצמה ורוחב פולס נקבעו בהתאם להמלצות יצרן.

הטבלה הבאה מסכמת את הנתונים הטכניים של המכשירים ופרמטרי טיפול:

פולסי ניסיון לפני טיפול התבצעו למטופלים עם סוג עור III. תצלומים של לפני טיפול בוצעו לכל הנבדקים. לפני הטיפול הנבדקים גולחו באיזור המיועד גודל כל איזור טיפול לכל מכשיר היה 5×5 ס"מ כפי שניתן לראות בתמונה הבאה:

איזורי הטיפול

הריבוע התחתון ביותר היה איזור שגולח אך לא טופל זהו איזור הבקרה.
טיפול שני ואחרון בוצע לאחר 30 יום. הנבדקים התבקשו לדרג תחושת כאב בין 1 ל – 10 לכל מכשיר. הערכה לגבי התוצאות נעשתה לאחר 60, 120 ו – 210 ימים מתחילת המחקר. שבועיים לפני כל הערכה בוצע גילוח באיזורי הטיפול (45, 105 ו – 195 ימים מתחילת המחקר). התמונה הבאה מסכמת את שלבי המחקר: 

שלבי המחקר

שלב הניתוח והערכה בוצע על ידי תוכנת מחשב הבודקת צפיפות, קוטר ואורך השיער באיזורי הטיפול והבקרה ומחשבת את שטח כיסוי השיער באיזורים אלה.


תוצאות
כל ארבעת המערכות סיפקו תוצאות ארוכות טווח להפחתת שיער. כיסוי השיער הופחת בכ – 50% לכל ארבעת המערכות לאחר 2 טיפולים ביום ה – 210 . לא היה הבדל בין המערכות מבחינת יעילות. כפי שניתן לראות בגרף הבא לכל ארבעת המערכות היה שינוי מהותי בכיסוי השיער לאחר 210 ימים (מסומן בירוק) לעומת תחילת המחקר (מסומן באדום)

תוצאות הסרת שיער

אמנם יעילות דומה נראתה בכל ארבעת המערכות אך שינוי מהותי היה בהרגשת הכאב בין המערכות כפי שדווח על ידי הנבדקים. את התוצאות לרגישות לכאב ניתן לראות בטבלה הבאה כאשר 10 משמעו כואב ביותר ו – 0 ללא כאב.

ניתן לראות שהמכשיר הכואב ביותר היה האלכסנדרייט בעוד שהסטארלוקס עם ידית Y  היה הנמוך ביותר. בטבלה הבאה ניתן לראות את סיכום תופעות הלוואי במכשירים:

* התופעה נראתה בנבדק עם סוג עור III ונעלמה לחלוטין ביום 210
**  התופעה נראתה בנבדק עם סוג עור III ונעלמה לחלוטין ביום 210
ניתן לראות שבשתי מערכות הלייזר יש תגובה של בצקתיות לאחר הטיפול ובלייזר מסוג אלכסנדרייט אף היה קילוף באחד הנבדקים. כל תופעות הלוואי שנצפו היו ברי חלוף.


מסקנות
יעילות כל ארבעת המערכות דומה בהיבט של הסרת שיער והפחתת שיער משמעותית נראתה לאחר 2 טיפולים בכל המכשירים. לייזר האלכסנדרייט היה בעל רמת הכאב הגבוהה ביותר ובעל תופעות הלוואי החמורות ביותר. המסקנה הראשית היא שאין כל הבדל בין מכשיר הסטארלוקס המבוסס על IPL  לעומת מערכות הלייזר בהיבט של תוצאות הסרת שיער.

הפניות
Skin Laser and Surgery Specialists of NY & NJ, and The Mount Sinai School of Medicine, New York, NY, USA

Call Now Button